سلام دوباره به داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد و دکتری رشته تاریخ! امیدواریم که در راه رسیدن به اهداف خود همواره کوشا باشید.
جزوه ای دیگری که در این پست آماده کرده ایم درباره حکومت ترکمانان قراقویونلو آق قویونلو است. این مبحث شامل خلاصه و نکات کلیدی کتاب «حکومت ترکمانان قراقویونلو و آق قویونلو در ایران» نوشته اسماعیل حسن زاده است.
مباحث این جزوه شامل موارد زیر است:
قراقویونلوها
طوایف تشکیل دهنده اولوس قراقویونلو
دوره فترت و ستیزه های جانشینی
اعتلای قراقویونلوها در دوران فرمانروایی جهانشاه
روابط خارجی قراقویونلوها
آق قویونلوها
طوایف تشکیل دهنده اتحادیه آق قویونلوها
امیران محلی آق قویونلوها در دیار بکر
قدرت گیری آق قویونلوها در دوران فرمانروایی اوزون حسن
دوران کوتاه تثبیت حکومت آق قویونلوها
آق قویونلوها از ستیزههای جانشینی تا زوال
روابط خارجی آق قویونلوها
ساختار قدرت و تشکیلات حکومتهای ترکمان
ساختار قدرت
تشکیلات و کارکرد آن در نظام حکومتی ترکمانان
قسمتی از مطالب: روابط آق قویونلوها با امپراتوری طرابوزان
قسمتی از مطالب: روابط آق قویونلوها با امپراتوری طرابوزان
امپراتوری طرابوزان در سال ۶۰۱ق، توسط الکسی کومنن تأسیس شده بود. آق قویونلوها از زمان طورعلی بیگ به برقراری روابط سیاسی با امپراتوران طرابوزان موفق شده بود و دامنه همکاریهای این دو حکومت محلی با افزایش تهدید قراقویونلوها در زمان قرایوسف به کمکهای تسلیحاتی نیز گسترش یافت.
امپراتور الکسی چهارم (طرابوزان) به قرایولوک عثمان بیگ در حمله وی برای تصرف ارزنجان کمک تسلیحاتی نمود. منطقه ارزنجان برای امپراتوری طرابوزان نیز اهمیت حیاتی داشت زیرا دروازه طرابوزان محسوب میشد. امپراتوری ضعیف طرابوزان به طور معجزه آسا حملات صوفیان تحت فرمان شیخ جنید صفوی را دفع کرد(۸۶۰ق).
فاش شدن اتحاد امیرنشینهای آناطولی و گرجستان علیه ترکها، بهانه لازم را برای سلطان محمد فاتح فراهم آورد تا به موجودیت سیاسی آخرین پایگاه دولتهای مسیحی و آناطولی پایان دهد. اوزون حسن (که با دسپیناخاتون ازدواج کرده بود) با اعزام مادرش، سرای خاتون و شیخ حسن کُرد به اردوی سلطان، تلاشهای ناموفقی برای انصراف سلطان از تصرف طرابوزان و پس دادن قلعه قویونلوحصار و کاپادوکیه انجام داد.
با قتل دیوید(چهارم) آخرین امپراتور طرابوزان به همراه خانوادهاش توسط سلطان محمد فاتح، به عمر ۲۵۸ ساله این امپراتوری پایان داده شد(۸۶۶ق).
روابط آق قویونلوها با ونیزیها:
افزایش فشارهای نظامی عثمانیها علیه مستعمرات ونیزیها با نزدیک شدن به آبهای اروپایی ونیز، سبب گردید سنای جمهوری ونیز یکی از نجیبزادگان سرشناس به نام کاترینو زنو، خواهرزاده دسپینا خاتون همسر طرابوزانی اوزون حسن را به دربار تبریز اعزام دارد. گرچه ونیزیها سفیری قبل از زنو به نام کیرینی به دربار اوزون حسن فرستاده بودند و فرمانروای آق قویونلوها نیز دو سفیر به دربار ونیز فرستاده بود (سفیر دوم: قاسم حسن) اما سفارت کاترینو زنو اوج روابط آق قویونلوها با ونیزیها می باشد.
زنو ضمن انعقاد پیماننامه نظامی مبنی بر پرداخت کمکهای نظامی از جمله اعزام یک صد فروند کشتی مسلح و بسیاری کشتیهای بزرگ و کوچک دیگر، طرح حمله همزمان علیه عثمانیها از خشکی و دریا را به اوزون حسن ارائه داد. فرمانروای ترکمان (اوزون حسن) به منظور دریافت سلاحهای آتشین ونیز، سفیری به نام حاجی محمد (آزی مامت) را در سال ۸۷۷ق به اروپا فرستاد. در مقابل سنای ونیز، جوزافا باربارو را مأمور حمل مهمات و سلاحهای آتشین به دربار تبریز کرد.
همراه جوزافا باربارو، حاجی محمد و سفرای پاپ و فردیناند پادشاه ناپل نیز به ایران آمدند اما محدودیت کمکهای تسلیحاتی ونیز به اوزون حسن از یک سو نشان دهنده عدم تمایل آنها در تداوم منازعه با عثمانی بود و از سوی دیگر بیانگر کوشش کم رنگ آنها در اجرای تعهدات خود در قبال آق قویونلوها بود.
اوزون حسن همزمان با اقدامات سیاسی، عملیات نظامی خود را برای باز نمودن راههای منتهی به مدیترانه از قلمرو عثمانی و مصر آغاز کرد، اما با شکست سپاه اعزامی نه تنها درگیری با عثمانی را اجتناب ناپذیر ساخت بلکه حمایت سلطان مصر (قایتبای) را که از مدتها پیش با عثمانیها بر سر امیرنشین «ذوالقدر» اختلاف داشت از دست داد و زمینه نزدیکی آنها را به یکدیگر فراهم ساخت.
سنای ونیز در سال ۷۷۸ق سفیر جدید به نام «آمبروز کنتارینی» به ایران اعزام کرد. وی زمانی به تبریز رسید که اوزون حسن به منظور دفع عصیان شورش اوغورلو محمد به شیراز لشکرکشی کرده بود. (بعد از جنگ اُتلُق بلی)
در صورت بروز مشکل اطلاع دهید.
جزوات دیگر در خصوص تاریخ ایران | ||
تاریخ ایران کمبریج جلد چهار | ایران عصر صفوی | مغولان و حکومت ایلخانی در ایران |
تعداد صفحات: ۶۱ | تعداد صفحات: ۳۱ | تعداد صفحات: ۵۰ |
قیمت: ۷۰۰۰ تومان | قیمت: ۳۷۰۰ تومان | قیمت: ۵۰۰۰ تومان |
با آرزوی موفقیت روزافزون